ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΗΝ CANDY
Torna al blog

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να καθαρίσουμε το ψυγείο και τον καταψύκτη;

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να καθαρίσουμε το ψυγείο και τον καταψύκτη;

Απαραίτητα ανάμεσα στις συσκευές κουζίνας, τα ψυγεία και οι καταψύκτες είναι οι πλέον χρησιμοποιούμενες συσκευές. Διατηρώντας τα όλα καθαρά και απολυμασμένα έχει θεμελιώδη σημασία για την υγεία ενώ έτσι θα λειτουργούν σωστά και θα αντέχουν περισσότερο.

Ας αρχίσουμε από τις εξωτερικές επιφάνειες: το μεταλλικό μέρος μπορεί να καθαριστεί με ένα απολιπαντικό και, αν έχετε εντοιχισμένο ψυγείο, ακολουθήστε τις συστάσεις του κατασκευαστή για τον καθαρισμό του εξωτερικού επίπλου.

Πόσο συχνά τα καθαρίζουμε;

Για να αποφεύγονται οι οσμές, η μούχλα και οι δυσάρεστες εκπλήξεις, είναι σημαντικό να εκτελούμε πλήρη καθαρισμό τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο και να φροντίζουμε για την καθαριότητα υγιεινής σε μηνιαία βάση. Το ίδιο ισχύει και για τον καταψύκτη, θα πρέπει να γίνεται τακτικά απόψυξη.

Για να καθαρίσετε καλά τα διάφορα ράφια απλά χρησιμοποιήστε λίγο ζεστό νερό σε συνδυασμό με μαγειρική σόδα ή ξύδι. Είναι καλύτερα να μην χρησιμοποιείτε υλικά καθαρισμού που μπορεί να απελευθερώσουν βλαβερές ουσίες για τα τρόφιμα, αλλά, αν προτιμάτε, να βεβαιωθείτε ότι θα χρησιμοποιήσετε ένα που να μην είναι σκληρό και δεν θα δημιουργεί αφρό, έτσι ώστε να διευκολύνει το ξέπλυμα.

Για τον περιοδικό καθαρισμό του ψυγείου:

Αδειάστε το εντελώς, πετάξτε τα ληγμένα ή χαλασμένα τρόφιμα και τακτοποιήστε εκείνα που είναι σε καλή κατάσταση, κρατώντας τα σε ισοθερμικό σάκο για να εμποδίσετε τις αλλαγές θερμοκρασίας όση ώρα χρειάζεται να ολοκληρώσετε τον καθαρισμό.

Αφαιρέστε όλα τα αποσπώμενα μέρη και βγάλτε τα ράφια και τα εξαρτήματα για να φτάσετε σε κάθε γωνιά. Πλύνετε τα αφαιρούμενα μέρη με νερό και σαπούνι πιάτων, πλύνετε τις εσωτερικές επιφάνειες με νερό και ξύδι (ή μαγειρική σόδα).

Για να μαζεύετε το νερό που μπορεί να πέφτει ενώ πλένετε, τοποθετήστε μια πετσέτα στο κάτω μέρος του ψυγείου, έτσι ώστε να απορροφά τις σταγόνες.

Βάλτε πάλι στη θέση τους όλα τα πλυμένα και στεγνωμένα μέρη.

Προσέξτε ιδιαίτερα τα λάστιχα στεγανοποίησης: πλύνετε και στεγνώστε τα καλά και περάστε τα μερικές σταγόνες λάδι για να διατηρούνται μαλακά

Για τον περιοδικό καθαρισμό του καταψύκτη:

Αδειάστε τον εντελώς, με τη βοήθεια ενός ισοθερμικού σάκου για να είναι σε σωστή θερμοκρασία τα τρόφιμα κατά τη διάρκεια του καθαρισμού. Αφήστε την πόρτα ανοιχτή για λίγα λεπτά για να διευκολύνετε το λιώσιμο του πάγου.

Κάντε απόψυξη στον καταψύκτη αφαιρώντας τα μεγαλύτερα κομμάτια πάγου με την ειδική πλαστική μικρή ξύστρα. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε λεπίδες ή μεταλλικά εργαλεία, διότι μπορεί να κάνετε ζημιά στις αντιστάσεις.

Γεμίστε ένα δοχείο ψεκασμού με ζεστό νερό και ξύδι σε ίσα μέρη και ψεκάστε τα εσωτερικά τοιχώματα και τα σταθερά δάπεδα και στη συνέχεια συνεχίστε με ένα σπογγώδες πανί, επαναλαμβάνοντας την εργασία, εάν είναι απαραίτητο.

Στεγνώστε πολύ καλά τα πλαϊνά. Πριν βάλετε ξανά μέσα τα κατεψυγμένα τρόφιμα, βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία του καταψύκτη έχει φθάσει πάλι στους -18οC.

Χρήσιμες πληροφορίες        

Αποφύγετε να έρχονται οι συσκευασίες και τα τρόφιμα σε άμεση επαφή με τα τοιχώματα του ψυγείου. Μην υπερφορτώνετε τα πατώματα και βάζετε όλα τα τρόφιμα στο κατάλληλο διαμέρισμα για την καλύτερη κατανομή της ψύξης.

Μην αφήνετε ακάλυπτα τα τρόφιμα στα ράφια και κρατήστε τα πάντα σε τάξη με ημερομηνία λήξης, έτσι ώστε να είναι πάντα ορατά και να καταναλώνονται πριν χαλάσουν.

Βάλτε στο ψυγείο ένα βάζο με μερικές κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα ή με ένα εμποτισμένο βαμβάκι ξύδι, αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την παρουσία άσχημων οσμών.

Σωτήριες συμβουλές για τις διακοπές!

Πριν αναχωρήσετε για κάποιο μεγάλο ταξίδι, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν τρόφιμα στο ψυγείο που πρόκειται να λήξουν, ελέγξτε όλες τις ημερομηνίες λήξης, πετάξτε τα δοχεία που είναι ήδη ανοικτά για μεγάλο χρονικό διάστημα και κάντε ένα καθαρισμό του ψυγείου και του καταψύκτη.

Μην αφήνετε μέσα κρέας, ψάρια ή λαχανικά, ακόμα και εάν είναι κατεψυγμένα, ώστε να περιορίσετε τη ζημιά σε περίπτωση απρόβλεπτης διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.

Όταν καθαρίζετε το ψυγείο και τον καταψύκτη σε σπίτι που θα αφήσετε κενό και που θα παραμείνει κλειστό για μεγάλο χρονικό διάστημα, πριν από την αναχώρηση θυμηθείτε να αφήσετε τις πόρτες του ψυγείου ανοιχτές αφού το αδειάσετε τελείως, βγάλτε το από το ρεύμα και καθαρίστε το για να μην σχηματιστεί μούχλα και άσχημες οσμές.

18/01/16
Κατηγορίες: